Sommerkringle

Ingredienser

Dej:
30 g gær
1½ dl vand
1 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
375 g mel

Endvidere:
300 g iskoldt smør

Fyld:

200 g mandler
2 spsk. sukker
150 g smør

Pensling:
1 sammenpisket æg
perlesukker

Fremgangsmåde

Rør vand og gær sammen, tilsæt æg og rør igen. Kom derefter mel, salt og sukker i og rør dejen sammen. Drys mel på bordet og ælt dejen godt. Sæt den lunt til hævning i 15 minutter. Rul dejen ud til en 30 x 30 cm. stor firkant på bordet. Skær det iskolde smør i tynde strimler med en ostehøvl eller kniv. Lav med smørret i en stor firkant på dejen, ca. 7 cm. fra kanten. Læg hjørnerne af dejfirkanten ind over smørfirkanten, så smørret bliver lukket ind i dejen. Rul den forsigtigt til en større firkant, uden at smørret går igennem dejen. Fold derefter dejen ind over og rul igen. Gentag 2-3 gange. Hvis dejen klistrer fast til bordet, drysses med mel. Læg nu dejen på køl i 15 minutter og gentag processen med at folde dejen og rulle efter hver gang. Læg atter dejen på køl. Gentag processen i alt 3 gange.
Smut mandlerne og blend halvdelen af dem. Tilsæt sukekr og smør og blend igen. Hak de øvrige mandler groft og bland dem i mandelmassen. Rul dejen ud i en lang plade, 25 cm. bred. Fordel mandelmassen på midten i en bane på 10 cm. fold siderne ind over mandelmassen. Pensl med æg og drys med perlesukker. Bag kringlen ved 180 grader i 40 minutter.